Bodemverbetering: structuur & bodemleven
Nu de oogstperiode aanstaande is kan worden nagedacht over bodemverbetering. Naast het aanvoeren van compost of champost en het zaaien van groenbemesters zijn er verschillende mogelijkheden.
Teeltseizoen 2022 begon met een winter met flink natte perioden, gevolgd door een opvallend droge maand maart. De bewerkbaarheid en structuur was redelijk goed, er kon veel zaaiwerk uitgevoerd worden voordat er begin april een periode met sneeuw en slagregens zorgde voor slemp. Daarna werd het met sterk drogend weer een lange droge periode van 4 á 5 weken. Vooral zaaigewassen hadden door korstvorming moeite met de start, wat zorgde voor tegenvallende plantaantallen. Door de lange droge periode verliepen de verdere voorjaarswerkzaamheden gunstig. In mei en juni volgde groeizaam weer wat zorgde voor een goed vervolg van het groeiseizoen.
Nu de eerste gerststoppels vrij zijn en de tarweoogst voor de deur staat, komt de tijd om na te denken over bodemverbetering. In het najaar wordt met groenbemesters, organische mest en bodemverbeteraars de basis gelegd voor het komende seizoen. Meer informatie over onze groenbemesters vindt u via de volgende link: Groenbemesters
Een goed functionerend bodemleven is o.a. van wezenlijk belang voor beschikbaarheid van mineralen, maakt ruimte voor beworteling en zorgt voor vertering van organisch materiaal. Tijdens het groeiseizoen kan grondbewerking, droogte, gebrek aan zuurstof en toepassen van fungiciden het bodemleven hinderen. Na de oogst kunnen groenbemesters zorgen voor bodembedekking en organisch materiaal zoals stro, gewasresten of mest zorgen voor voedsel voor het bodemleven. Met de bodemverbeteraars Nutrigeo (vloeibaar) of Neosol (korrel) wordt het aanwezige bodemleven gevoed met specifieke nutriënten. Het is bekend is welke schimmels/bacteriën welke nutriënten nodig hebben, met die kennis zijn de bodemverbeteraars ontwikkeld. Dit resulteert o.a. in een betere zuurstofvoorziening, wat een belangrijke factor is bij een goed verlopend verteringsproces. Het is van belang bodemverbeteraars kort na de oogst en het liefst vóór bodem- of stoppelbewerking toe te passen.
LET OP: Wanneer een perceel voor het eerst wordt behandeld dient u de hoogste dosering aan te houden.
- 25 – 45 l/ha Nutrigeo
- 130 – 230 kg/ha Neosol
Vooral bij grotere hoeveelheden organisch materiaal met een hoge C/N ratio, zoals stro en compost, is het advies om de ‘verteringsversneller’ Alasso in te zetten. Bodemgebonden ziekten hebben hierdoor minder kans om zich te vermeerderen, waardoor de ziektedruk vanuit de bodem wordt verlaagd.
Toedienen dient voor de bodem-/ stoppelbewerking plaats te vinden met 300 – 400 liter water per hectare. Dit kan ook vóór het vernietigen van een groenbemester worden toegepast, eventueel in combinatie met Nutrigeo.
- 1 – 2 l/ha Alasso
Aandachtspunten:
- Toediening kort na oogst, vóór bodembewerking/stoppelbewerking (evt. i.c.m. Nutrigeo)
- Toedienen na vernietigen groenbemester
- Bespuiting uitvoeren met 300-400 l water/ha
- Toepassen op zo fijn mogelijk organische materiaal (oppervlakte vergroten), waardoor producten betere inwerking hebben met als gevolg een snellere vertering.