Bodem en biostimulanten
Profytodsd benadert de juiste inzet en keuze van meststoffen zoveel mogelijk van uit de basis: de bodem. Hiervoor is het 5 stappenplan ontwikkeld. Aan de hand van een uitgebreide bodemanalyse wordt een strategie bepaald om het bodemrendement te vergroten. Door de uitgebreide kennis en ervaringen op het gebied van bodem en bemesting te combineren met het brede assortiment aan meststoffen, kan voor iedere situatie een passend bemestingsadvies worden opgesteld.
De basis voor elke groei is een gezonde bodem. Ook tijdens het teeltseizoen kan door inzet van de juiste middelen gewerkt worden aan het verbeteren van de capaciteiten van de bodem. Een betere bodemconditie vertaalt zich bijvoorbeeld in een verbeterde mineralenuitwisseling, bewerkbaarheid en bufferwerking bij weersextremen. Dit zal een hoger rendement van de teelt tot gevolg hebben. De zorg voor de bodem begint direct na de oogst. Dit is het moment om de oogstresten en andere aanvoer van organisch materiaal zo goed mogelijk te laten verteren en omzetten tot actieve en stabiele humus. Humus heeft verschillende en belangrijke functies in de bodem: het zorgt voor betere structuur, verhoogt de bindingscapaciteit van mineralen en geeft deze mineralen weer vrij d.m.v. mineralisatie. Ook speelt humus een belangrijke rol in de waterhuishouding van de bodem en levert het een bijdrage aan de gezondheid en opbrengst van de gewassen.
Bodemleven speelt een belangrijke rol in de structuurvorming van de bodem. Een optimale structuur is o.a. van belang voor een goede waterhuishouding in de bodem en de beworteling van gewassen. Bodemleven zorgt voor een betere samenhang tussen bodemdeeltjes (aggregaat-vorming) en maakt poriën in de bodem waardoor er ruimte is voor lucht en water. Daarnaast is bodemleven belangrijk voor ziektewering. Meer bodemleven en meer biodiversiteit in bodemleven betekent over het algemeen een hogere ziekteweerbaarheid vanuit de bodem. Ook is bodemleven essentieel in processen als humificatie en mineralisatie. Hierbij gaat het om de benutting van voedingsstoffen uit stro, gewasresten, compost en mest, die na de oogst in de bouwvoor terecht komen. Dit organische materiaal moet zo goed mogelijk worden omgezet door o.a. schimmels en bacteriën naar humus en mineralen voor gewasvoeding.
Belangrijk bij de vertering van organisch materiaal zijn o.a. bodemleven, stikstof en zuurstof. Het inwerken van onverteerd organisch materiaal leidt tot tijdelijke vastlegging van stikstof en verlaging van het zuurstofniveau in de bodem. Wanneer organisch materiaal wordt ingekuild leidt dit tot zuurstofgebrek (blauwverkleuring). Dit heeft veel negatieve effecten tot gevolg voor zowel bodem als gewas. Daarom is het van groot belang dat de vertering zo snel mogelijk op gang komt in de bovenlaag van de bodem. Bodemdeeltjes + organisch materiaal + lucht + bodemleven (+ N) = Goede vertering.
Voor het afbreken en verteren van gewasresten zijn activators nodig. Vooral de nuttige bodem- schimmels zorgen voor de afbraak van organisch materiaal. Met het toevoegen van Alasso wordt het verteringsproces versneld. Alasso werkt op basis van enzymen en geeft de bodem extra gereedschap voor het sneller omzetten van het organisch materiaal naar humus.
Vooral bij grotere hoeveelheden organisch materiaal, of met een hoge C/N ratio, is het advies om ‘verteringsversnellers’ in te zetten. Door de vertering te versnellen hebben bodemgebonden zieken minder kans om zich te vermeerderen. Hierdoor kan de ziektedruk vanuit de bodem worden verlaagd.
Voor een terugblik op onze presentatie over de groenbemesterdemo klik hier
Voor een terugblik op onze presentatie over penergetics klik hier