Pootaardappelen
Teeltupdate 17 november 2022
Talenttoepassing in de bewaring van pootaardappelen
Talent heeft de afgelopen jaren zijn meerwaarde bewezen in de praktijk, maar ieder jaar blijkt weer dat het rendement van Talent rasafhankelijk is. Hierbij de belangrijkste eigenschappen en voorwaarden van Talentbehandeling op een rij.
Voordelen Talent
- Meer stengels en meer knollen in de juiste maatsortering
- Warmer bewaren mogelijk; 7 – 8 ⁰C
- Flexibel inzetbaar
Voorwaarden voor Talentbehandeling
Start op tijd. Voor vroege rassen moet de eerste toepassing met Talent rond half november hebben plaatsgevonden. Overige rassen starten in de eerste week van december. Dit betekent dat het pootgoed voor de Talenttoepassing op tijd gesorteerd moet zijn.
Kiemvrij beginnen. Ervaring heeft ons geleerd dat reeds gekiemde aardappelen meer Talent nodig hebben om tot rust te komen. Het rendement zal dus afnemen.
Indien er reeds (te) veel kiemen aanwezig zijn, is het raadzaam om deze kiemen af te breken via sorteren of kisten draaien.
Een goed begin is het halve werk. Het is van groot belang dat gedurende de eerste maand van toepassing tussen de 100 en 120 ml per ton gedoseerd wordt. De frequentie van toepassing kan variëren van dagelijks tot wekelijks. Informeer bij ons voor de te volgen strategie.
Behandeling is rasafhankelijk. Na de eerste maand (100-120 ml per ton) kan gestart worden met het afstemmen van de dosering op het ras. Door onze ervaring door de jaren heen, kunnen wij u adviseren over het juiste doseringstraject. Hierdoor zal het rendement van de toepassing optimaal zijn.
Luchtverdeling is essentieel bij aardappelbewaring. Zorg dat alle rijen en stapels evenveel lucht krijgen. Voor Talent geldt +/- 100m3 luchtverplaatsing/kuub aardappelen/uur.
Profytodsd heeft hiervoor de juiste meetapparatuur beschikbaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw teeltadviseur.
Ververs regelmatig met buitenlucht om CO2 ophoping te voorkomen. In het begin volstaat vaak 2-3x/week. Later in het seizoen dient dit vaker te gebeuren.
Vertrouw niet blindelings op instellingen in de bewaarcomputer en controleer uw cel regelmatig.
Rendement
Veel rassen met een Talent behandeling geven een hoger rendement. Adama heeft een Talent-app ontwikkeld waarin de resultaten van vele jaren proeven verwerkt zijn.
Samen met de handelshuizen heeft Profytodsd al heel wat jaren proeven gedaan met verschillende bewaarmethoden.
Eigen opslag
Het is mogelijk om uw eigen opslag in te richten voor Talentbewaring. U kunt ervoor kiezen om handmatig (minstens 2x per week) de Cyclomatic te bedienen. Daarnaast is het vaak vrij eenvoudig om de Talent toepassing te automatiseren. Hiermee is het ook mogelijk om dagelijks Talent toe te dienen.
Centrale opslag
Als u geen aparte ruimte heeft, dan is het mogelijk om aardappelen naar een centrale opslag te brengen. Nadeel van de centrale opslag is dat het moment van starten bepaald wordt aan de hand van het eerst kiemende ras. Afstemmen per ras is dus niet mogelijk.
Onderhoud Cyclomatic
Heeft u zelf een Cyclomatic dan is het verstandig om deze door Profytodsd te laten controleren op de juiste afgifte. Vanuit het verleden weten wij dat onderhoud van een Cyclomatic heel belangrijk is voor een goed resultaat. Ook voor verkoop en SKL keuring van de Cyclomatic kunt u bij Profytodsd terecht. Hiervoor kunt u contact opnemen met Hessel Romkes (0527 631515).
Pootaardappelen: knolbehandeling
Om een goede kwaliteit van uw uitgangsmateriaal te verkrijgen is een knolbehandeling tijdens het bewaarseizoen een goede basis. Wanneer u alleen tegen rhizoctonia wilt behandelen is Monarch zeer geschikt. Wilt u ook werking tegen zilverschurft, fusarium en phoma, gebruik dan Maxim 100FS of Flim.
LET OP: aardappelen die behandeld zijn, zijn niet geschikt voor menselijke of dierlijke consumptie!
Maxim 100FS
Maxim (fludioxonil) is een nieuwe middel toegelaten voor het behandelen van pootaardappelen.
Het is een vloeibare product dat goed verwerkbaar is met een schijfvernevelaar.
Het bevat een rode kleurstof.
Kenmerken: sterk op rhizoctonia, zilverschurft, fusarium, phoma en een nevenwerking op zwartespikkel.
Veilig voor het gewas
Flim
Flim is een nieuwe middel voor het behandelen van pootaardappelen. Het is een combinatie van twee actieve stoffen namelijk flutolanil (Monarch) en imazalil (Diabolo).
Flim is een vloeibare product dat goed verwerkbaar is met een schijfvernevelaar.
Het bevat een blauwe kleurstof.
Kenmerken: sterk op rhizoctonia, zilverschurft, fusarium en phoma
Gebruik tot uiterlijk 4 weken voor poten, op kiemvrij pootgoed.
- 0,3 l/ton Flim en er mag omgerekend maximaal 1,56 l/ha worden gebruikt.
!!!LET OP: Flim is pas beschikbaar vanaf medio december.
Aloë Leaf
Het is ook mogelijk om een knolbehandeling met Aloë Leaf uit te voeren. Dit kan zowel bij een behandeling met Monarch, Diabolo, Maxim en Flim, als apart daarvan. Aloë Leaf is een biostimulant die het zelfverdedigingsmechanisme inschakelt, wat zorgt voor extra plantweerbaarheid. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in een verhoging van het knolaantal en de opbrengst. Om het beste resultaat te krijgen wordt een vroege toepassing (december-januari) sterk aanbevolen.
- 1 l/ton Aloë Leaf
Foliar Extra NRG
U kunt aan de knolbehandeling Foliar Extra NRG toevoegen. Door het toevoegen van Foliar Extra NRG zien we een snellere begingroei en een meeropbrengst bij de oogst.
- 0,2 l/ton Foliar Extra NRG
Talentbewaring en knolbehandeling
Wanneer u uw aardappelen in de Talentbewaring wilt plaatsen en een knolbehandeling wilt toepassen is het wenselijk dit vooraf te doen.
Pootaardappelen: mobiele Mafex rollenbaan
Voor het toepassen van een knolbehandeling bij pootaardappelen heeft Profytodsd twee compacte Mafex rollenbanen met grote capaciteit te huur. Deze mobiele rollenbanen staan op een onderstel en zijn daardoor gemakkelijk te vervoeren. Voor meer informatie, tarieven of reservering van de mobiele Mafex kunt u contact opnemen met Profytodsd loonwerk (0527-274319) of uw teeltadviseur.
Voor verkoop en/of onderhoud en SKL-keuring van uw Mafex apparatuur kunt u contact opnemen met Hessel Romkes (0527-631515).
Teeltupdate 5 juli 2022
De eerste pootaardappelen zijn er bijna aan toe om doodgespoten te worden. Voor een juiste middelkeuze zijn factoren als droogte, ras, stand van het gewas en weersomstandigheden belangrijk.
De luizendruk blijft stabiel laag. Na de bloei indien nodig is het belangrijk om het juiste middel in te zetten.
Voor u de huidige mogelijkheden op een rijtje.
Luisdoding middelen voor na de bloei van het aardappelgewas:
- 0,2 l/ha Closer 400 l/ha water
- 0,75 l/ha Batavia 400 l/ha water apart spuiten
- 0,5 l/ha Movento 400 l/ha water apart spuiten
Loofdoding in pootaardappelen
Volveldsbespuiting:
- 1 l/ha Spotlight Plus / Affinity Plus ( + 2 l/ha Plantolie HF)
- 0,8 l/ha Quickdown + 2 l/ha Plantolie HF
Volvelds spuiten – Klappen – Volvelds spuiten:
Eerst een volvelds toepassing en vervolgens 3 dagen later klappen, dan na 2 à 3 dagen volvelds spuiten met Spotlight Plus / Affinity Plus.
Bij klappen voorafgaand aan Spotlight Plus / Affinity Plus toepassing, langere stengeldelen overlaten. Lengte stengels voor optimaal resultaat is 15 – 20 cm. Bij te korte stompjes valt de werking van het middel tegen.
- 1 l/ha Spotlight Plus / Affinity Plus (2 l/ha Plantolie HF) (200 – 250 l/ha water)
klappen+spuiten:
Wanneer u uit ervaring weet dat bepaalde rassen moeilijk in één keer dood willen, is ons advies om bij het gebruik van Spotlight Plus / Affinity Plus (als tweede bespuiting) met 4 à 6 dagen terug te komen. Dus niet op uitloop wachten. U voorkomt daarmee veel hergroei waar luizen op kunnen komen.
- 1 l/ha Spotlight Plus / Affinity Plus (2 l/ha Plantolie HF) (200 – 250 l/ha water)
Spotlight Plus / Affinity Plus : Volvelds
Spotlight Plus / Affinity Plus werken langzaam.
Waterhoeveelheid volveldsbespuiting 300 - 400 l/ha
Let op: Aardappelen groeien 4 tot 6 dagen door.
Quickdown: (volvelds en rijentoepassing)
Quickdown is een loofdoodmiddel met enige werking op onkruid.
Water hoeveelheid volvelds bespuiting 300 l/ha
Hieronder schematisch nog een keer de mogelijkheden per middel weergegeven voor de pootaardappelteelt.

