Bodemverbetering
Teeltupdate 18 juli 2024
Teeltseizoen 2024 begon na een historisch natte winterperiode, wat te merken was aan de draagkracht van de bouwvoor bij het zaaien en poten. De bewerkbaarheid en structuur was wisselend. De opkomst van zaaigewassen laat ook een wisselend beeld zien, afhankelijk van korstvorming, (bodem)temperatuur rond opkomst en af en toe schade van bonenvlieg. Vergeleken met teeltseizoen 2024 is het een stuk natter. Door relatief hoge bodemtemperaturen kon de mineralisatie van o.a. stikstof goed op gang komen. Momenteel zien we dat de beworteling van veel gewassen beperkt is, en daarmee ook de mogelijkheid om nutriënten op te nemen. Dit onderstreept de noodzaak voor een bodem die goed doorwortelbaar is en waar neerslag goed kan infiltreren.
Nu de eerste gerststoppels vrij zijn en de tarweoogst voor de deur staat, komt de tijd om na te denken over bodemverbetering, dus het beschermen en voeden van bodemleven. In het najaar wordt met groenbemesters, compost, organische mest en bodemverbeteraars de basis gelegd voor het komende seizoen. U heeft al eerder een teeltinfo over groenbemesters ontvangen.
Een goed functionerend bodemleven is o.a. van wezenlijk belang voor beschikbaarheid van mineralen, maakt ruimte voor beworteling en zorgt voor vertering van organisch materiaal. Tijdens het groeiseizoen kan grondbewerking, droogte, gebrek aan zuurstof en toepassen van fungiciden het bodemleven hinderen. Na de oogst kunnen groenbemesters zorgen voor
bescherming van de toplaag én door middel van wortelexudaten het bodemleven voeden. Organisch materiaal zoals stro, gewasresten of mest zorgen ook voor voedsel voor het bodemleven. Een volgende stap kan het gebruik zijn van bodemverbeteraars.
Met de bodemverbeteraars Nutrigeo (vloeibaar) of Neosol (korrel) wordt het aanwezige bodemleven gevoed met specifieke nutriënten. Het is bekend welke schimmels/bacteriën welke nutriënten nodig hebben, met die kennis zijn deze bodemverbeteraars ontwikkeld. Dit resulteert o.a. in een betere zuurstofvoorziening, wat een belangrijke factor is bij een goed verlopend verteringsproces. Het is van belang bodemverbeteraars kort na de oogst en het liefst vóór bodem- of stoppelbewerking toe te passen. Toepassing op de ruggen voor het rooien van aardappels is ook goed mogelijk. Een actief bodemleven tijdens toepassing is belangrijk: bodemtemperatuur minimaal 8 graden. Bij het jaarlijks gebruik van Neosol of Nutrigeo zien we in de praktijk verschillen in stand van gewassen, vertering van materiaal en in de bodemstructuur /bewerkbaarheid.
Vooral bij grotere hoeveelheden organisch materiaal met een hoog C/N ratio, zoals stro en compost, is het advies om de ‘verteringsversneller’ Alasso in te zetten. Alasso bevat enzymen die nuttige micro-organismen direct stimuleren/activeren en de ontwikkeling van ziekteverwekkende organismen vertragen (o.a. aangetoonde remming van Rhizoctonia, Sclerotinia en Pythium). Door een goede vertering van organisch materiaal en gewasresten wordt de ziektedruk van bodempathogenen verlaagd.
LET OP: Toedienen van Alasso dient voor de bodem-/ stoppelbewerking plaats te vinden met 300 – 400 liter water per hectare. Dit kan ook vóór het vernietigen van een groenbemester worden toegepast, eventueel in combinatie met Nutrigeo.
- 1 – 2 l/ha Alasso
Aandachtspunten:
- Toediening kort na oogst, vóór bodembewerking/stoppelbewerking (evt. i.c.m. Nutrigeo)
- Bespuiting uitvoeren met 300-400 l water/ha
Eventueel mengbaar met glyfosaat